VIND et gavekort på 250 kr. til broders.dk - Er du nyhedsbrevsmodtager, deltager du hver måned i lodtrækningen.
Din indkøbskurv er tom

Madspild - Bunder i uvidenhed og manglende forståelse

Oprettet d.

Er du dato-forskrækket?

Sådan lyder spørgsmålet i butikken, før vi fortæller kunderne om vores mange gode undgå-madspild-tilbud. Og hvis kunden ikke er til produkter, der har passeret bedst før dato, tager dialogen en anden drejning. Men det er en skam for kunden og i det hele taget hele kloden. 

Hvert år smider vi mere end 814.000 tons mad ud i Danmark! Samtidig sulter flere end 820 millioner mennesker på verdensplan. Det er en meningsløs ubalance mellem overflod og mangel. Omkring en tredjedel af al den mad, der produceres globalt går til spilde. (kilde: Folkekirkens nødhjælp 2024).

Det totale årlige madspild i hele værdikæden fra jord til bord i Danmark ligger på 873.014 ton som svarer til 3,8% af den samlede CO2-udledning, der hvert år udledes fra Danmark. (Kilde Miljø og Fødevareministeriet).

AI genereret billede

Heldigvis oplever vi at flere og flere kunder faktisk sætter stor pris på vores indsats og gode tilbud for at undgå madspild. Er du en af dem som smider mad ud bare fordi bedst før datoen er overskredet, så læs med her og kom ind i kampen for at stoppe madspild.

Det er ikke sundhedsskadeligt!

Mange tror at bedst før-datoen er relateret til fødevaresikkerhed, men er blot en garanti fra fødevareproducenten om, at fødevaren bevarer kvalitet med hensyn til smag, farve, sprødhed, og konsistens op til den specifikke dato. Det betyder ikke, at fødevaren ikke kan spises eller er dårlig efter denne dato, og ofte kan det nydes i uger, måneder og nogle gange endda år efter datoen. Vi har efterhånden god erfaring med hvor længe vores produkter stadig kan nydes efter bedst-før-datoen, hvilket vi også skriver på produkter med kort dato og dato varer. Da vi ikke har fersk kød, fisk, mælkeprodukter eller andet letfordærveligt kan du være helt rolig og sikker på at du ikke bliver syg af at spise noget fra os der har passeret bedst før dato. Nogle fødevarer, som eksempelvis eddike, mange krydderier og sukkerholdige produkter, bliver aldrig rigtig dårlige. 

Dog vil vi godt slår fast, at bedst-før-datoen ikke må forveksles med “sidste anvendelsesdato”-mærkning, som er en mærkning af fødevarer, der kan blive sundhedsskadelige efter kort tid. Der findes ikke mange af den slags fødevarer, så det er usædvanligt, at fødevarer er mærket med en udløbsdato.

Her kan du se nogle eksempler på den faktiske holdbarhed for fødevarer (fra Skafferiguiden):
Havregryn: 1+ år
Kaffe: 1+ år
Dåsemad: 5+ år
Mel: 3+ år
Pasta: i evigheder*
Salt: i evigheder*
Sukker: i evigheder*

Se, duft, smag...
Sådan analyserer du maden med sanserne 👀👃👅

Der er forskel på "at smage" og "at spise". Vi smager med alle sanser, så når vi smager på noget ved at tage en bid eller en mundfuld, behøver vi ikke at synke det for at opfange smagen gennem munden og næsen.

Når du skal afprøve, hvordan en madvare smager, kan du derfor godt smage på en lille bid, tygge på den eller bevæge den rundt i munden - og spytte den ud igen. Når man skal vurdere, om en madvare mærket med "Bedst før"/"Mindst holdbar til" stadig er frisk og appetitlig, er sanserne et effektivt analyseredskab:

1. Se👀 på madvaren: Ser den ud, som den skal?

Hvis der er mugpletter, er det tegn på skimmelsvampe, som kan være sundhedsskadelige. Skimmelsvampe kan have spredt sig i store dele af madvaren, også der, hvor maden umiddelbart ser fin ud. Er f.eks. dit brød, syltetøj eller kødpålæg muggent, så smid det ud.

Saftige grøntsager og frugt, f.eks. tomat, agurk, vindruer og blommer, skal altid kasseres, hvis de er angrebet af mug. Det er særligt vigtigt, at du kun bruger faste og friske bær og frugt, når du laver syltetøj, saft, mos og most. 

På mindre vandholdige grøntsager og frugt, f.eks. gulerødder og kål, kan du nøjes med at fjerne den del der er ramt af mug. "Hvid pels" på roden af champignoner og andre svampe er deres eget mycelium og ikke mug. Det kan du blot fjerne - svampen fejler ikke noget.

Bløde og flydende mælkeprodukter skal smides ud, hvis de er mugne. Hvis der er en mugplet på en hård ost, kan du skære den væk + 1 cm rundt om. 

Hvis der er brune eller rådne pletter på frugt og grønt, kan du skære det angrebne sted væk. Hvis resten af madvaren ser ok ud, kan du tjekke ved at dufte eller smage på den.

2. Duft eller lugt 👃 til maden

Med din lugtesans vil du hurtigt kunne afgøre, om maden har fået en anderledes eller dårlig lugt og dermed er blevet for gammel. Mad, der er fordærvet, vil indeholde svovlbrinte, ammoniak eller smørsyre, som får maden til at lugte råddent eller harsk.

3. Smag 👅

Hvis maden både ser og lugter ok, kan du prøve at smage på en smule af den for at undersøge, om den stadig smager fint. Når man undersøger en smagsprøve af en "Bedst før"/"mindst holdbar til"-mærket madvare, kan man spytte maden ud igen, hvis den ikke smager, som den skal - uden at blive syg af det.

(Kilde: Smag for Livet)

Kender du skuffelsen?
Du har glædet dig til chokoladen🍫 i skuffen og nu er den grå 😞

AI genereret billede

Den grå farve på chokoladen kommer, hvis den har været opbevaret for varmt eller ved svingende temperaturer. Det er altså ikke holdbarheden, der er skyld i den grålige overflade, men derimod opbevaringen. Det hvide skær på chokoladens overflade skyldes, at fedtstofferne trækker sig ud af chokoladen og sætter sig på overfladen i stedet. Det er altså slet ikke farligt at spise grålig chokolade. Så du kan derfor med ro i sjælen lukke øjnene og nyde chokoladen som stadig smager lige skønt. 

Er du blevet motiveret til at gøre et godt køb og undgå madspild, så slå dig løs i vores gode tilbud her.

 

Vi anbefaler også

Madspild - Bunder i uvidenhed og manglende forståelse

Madspild - Bunder i uvidenhed og manglende forståelse

Oprettet d.

Er du dato-forskrækket? Sådan lyder spørgsmålet i butikken, før vi fortæller kunderne om vores mange gode...

Sankt Hans

Sankt Hans

Oprettet d.

Den 24. juni er det Sankt Hans Dag, men det er aftenen før vi fejrer med bål. Oprindeligt blev bålet til Sankt Hans tændt som...

Fars Dag

Fars Dag

Oprettet d.

Verdens bedste far - Fars Dag❤️ Fars Dag d. 5. juni Vidste du dette? På Fars Dag gives der oftere blomster end øl...

Madspild - Bunder i uvidenhed og manglende forståelse

Madspild - Bunder i uvidenhed og manglende forståelse

Er du dato-forskrækket? Sådan lyder spørgsmålet i butikken, før vi fortæller kunderne om vores mange gode...

Sankt Hans

Sankt Hans

Den 24. juni er det Sankt Hans Dag, men det er aftenen før vi fejrer med bål. Oprindeligt blev bålet til Sankt Hans tændt som...

Fars Dag

Fars Dag

Verdens bedste far - Fars Dag❤️ Fars Dag d. 5. juni Vidste du dette? På Fars Dag gives der oftere blomster end øl...